Dec 14, 2017


SF Bio moderniserar sig. Rätt eller fel?

SF Bio Filmstaden logotyp

Tänk efter före

På sistone har det rörts upp en hel del starka reaktioner kring att SF bio omprofilerar sig till Filmstaden, framförallt byter ut den anrika logotypen till en stiliserad neonskyltstolkning.

Att uppdatera ett anrikt och älskat varumärke är alltid känsligt. En av de första frågorna man bör ställa sig är; Hur mycket vågar vi göra utan att skada det inarbetade varumärket? (Lever syftet upp till den förändringen? Kommer folket fortsätta komma till oss?)

Tänk er själva om Coca-Cola™ skulle göra samma förändring!

Vi skulle älska att tjuvlyssna på den processen. Frågan är om man verkligen skulle vilja det utan att kunna påverka. Oavsett vore det intressant att höra HUR man kom fram till denna radikala förändring. Det självklara svaret är att man vill förnya sig.

Vad tycker du?

 


Så här säger SF Bio i sin pressrelease:

 SF Bio byter namn till Filmstaden!

Under nästa år kommer vi att byta namn på företaget – från SF Bio AB till Filmstaden AB. Likaså kommer SF-loggan att successivt bytas ut mot den nya Filmstaden-loggan. Bytet av skyltar börjar med invigningen av den nya Filmstaden i Helsingborg hösten 2018.

I närmare hundra år har den välkända SF-ringen symboliserat både filmproduktion och biografverksamhet. Fram till 1998 var det också ett och samma bolag – Svensk Filmindustri (SF) – men efter detta år är SF Bio och SF två helt skilda verksamheter. SF Bio är från och med i år helägda av Odeon Cinemas Group, som ingår det amerikanska biografföretaget AMC. Svensk Filmindustri (SF) heter numera SF Studios och ägs fortfarande av Bonnier AB.

Går in i en ny era

– Historien som ett SF-företag är vi stolta över, och nu går vi in i en ny era säger Marcus Lorendal, VD på SF Bio. I alla våra städer verkar vi redan i dag under biografnamnet Filmstaden och i några städer finns också några biografer med eget namn, t ex Rigoletto, Royal etc. som vi kommer att behålla. Bytet av namn kommer därför att ske väldigt odramatiskt då våra kunder och samarbetspartners redan är väl bekanta med våra biografnamn.

– Nu är det dags att lyfta fram varumärket Filmstaden – symboliserat av ett ”F” – i stället för ”SF”. Vi förtydligar därmed att vi går in i nästa hundra år med ett redan känt namn på företaget och med en ny logotype. Vi fortsätter att arbeta för att erbjuda våra kunder den absolut bästa biografupplevelsen genom att renovera och förbättra våra nuvarande biografer men även genom nybyggnationer, fortsätter Marcus Lorendal.

Startskottet för byte av logotyper, skyltar etc kommer att ske i samband med invigningen av Filmstaden Helsingborg hösten 2018 och sedan successivt fortsätta under jubileumsåret 2019 för att möta framtiden under varumärket Filmstaden.


 

Bjud in folket

Vår slutsats är att ska du göra en så pass stor förändring i ditt varumärke bör man bjuda in kundkretsen i processen. De är ju trots allt slutkonsumenten. I många fall kan det räcka med små förändringar för skapa känslan av att “nu är det nya tag som gäller”. Alternativt jobbar man mer med profileringen runt omkring.

Källa: Mynewsdesk 

 

written by Peter

I Create. Therefore I am.

Comments
 • Johanna Sjöblom Dec 15, 2017 Reply

  Jag tycker nog att den klassiska logotypen ska vara kvar.

 • Martin Skoglöv Dec 15, 2017 Reply

  Tycker det är synd, men troligen ingen fara för nu för tiden går allt så fort och vi har vant oss vid den på nolltid!

 • Rikard Cidh Dec 15, 2017 Reply

  Uselt. Förfulning utan dess like.

 • Fredrik Österlund Dec 15, 2017 Reply

  Varför byta något så inarbetat? Och till det där! Alla vet ju vad det är när gamla hederliga loggan syns.

 • Benny Antonsson Dec 15, 2017 Reply

  Trodde det var ett aprilskämt först! ^^

 • Andreas Häggkvist Dec 15, 2017 Reply

  Kommer lira bra bredvid denna. Det gäller att hålla en enhetlig stadsbild;)

 • Milos Radulovic Dec 15, 2017 Reply

  Kanske inte helt oväntat att S:et fallit bort, med tanke på att kineser köpte SF…

 • Camilla Neve Dec 15, 2017 Reply

  Vilket misstag!!! Och undrar vad de har betalat för den nya loggan? 5 miljoner??

 • Ann-Charlotte Cidh Dec 15, 2017 Reply

  Man ska inte laga det som inte är trasigt…

 • Kajsa-Maria Carlsson Dec 16, 2017 Reply

  Hej men nej…. säger jag….nya loggan känns som en nödlösning. Den andas inte film. Gamla loggan är inarbetad och har en klassisk känsla över sig med typsnittet. Den nya kommer kännas omodern inom ett par år.

Make my day – with a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.