Feb 12, 2019

Designbrief. A & O.

designbrief kudos branding

För en kreatör eller byrå är det inte svårt att ta fram något snyggt och gångbart. Men att formge något outstanding kräver sina svar …

Om du beställer ett jobb där du säger att det ska ha en klassisk look, men gärna med en stilren känsla. Hur många tolkningar tror du inte man kan göra på det som kreativ leverantör? Hur många som helst! 

I vissa fall kan det vara bra med oväntade tolkningar. Men att chansa, out of the blue, är sällan bra. 

Svaret är analys. 

Innan vi sätter igång och producerar något gör vi alltid någon form av analys. I många fall kanske kunden känner att det inte behövs för de ser så tydligt vad de vill ha. Men även om vi kan ett språk flytande blir det missförstånd av olika anledningar. Då krävs frågor som ger bra svar.

I en designbrief vill vi bl a ha svar på:

  • Syfte
  • Målgrupp
  • Effekt
  • Profilfrihet
  • Verkshöjd 
  • … medmera

Analysen ger även svar på hur mycket spelrum det finns. Och man kan oftast läsa mellan raderna om det krävs förändring, med andra ord öppnar upp för en annan leverans. Vilket kan vara den stora skillnaden mellan misslyckas och lyckas.

Visst vi är alla mänskliga och misstolkar trots att vi har alla svaren. Men av erfarenhet beror det oftast på att beställaren inte riktigt vet själv. Vilket kan betyda att man bör ta ännu ett steg tillbaka och börja jobba med det fundamentala i ”projektet”. 

Oavsett så är det alltid en utvecklande och spännande process (läs viktig) att gå igenom sin idé, projekt eller företag. Innan man sätter igång och producerar. 

Tips!

En analys behöver inte vara superomfattande. De bör anpassas efter uppdraget. Gör flera olika typer av mallar för olika typer av uppdrag. Både varianter som är lättare till de som är mer på djupet. Sen är det bara recycla och leverera kvalitativt. Just do it.


~ KUDOS TILL DIG ~
Vi hjälper dig hitta formen genom och stärka ditt varumärke med inspirerande strategier och god form.
Oavsett om det gäller företag, produkter eller tjänster.
*Kudos betyder heder eller ära. Det används ofta som beröm för en prestation.
Vår ambition är att sätta dig i rampljuset genom vårt starka samarbete.Följ och inspireras. Följ gärna ™Bloggen för tips & tricks, spaningar och nyheter – som stärker ditt varumärkesarbete.
Om du gillar det vi gör, gör det även på Facebook. Vi är alltid öppen för en kul dialog om branding och design.

written by Peter

I Create. Therefore I am.

Make my day – with a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.