Jun 28, 2017

Bråvalla Festival – Bra eller blä!?

Bråvalla Festival Norrköping vs Way Out West Göteborg

Då var det snart dags igen för årets Bråvalla Festival. Vad man tycker om festivaler låter jag vara osagt. Det är inte riktigt det jag ska gå in på, snarare hur man presenterar sin festival.

Bråvallas affischer (formspråk) har varit en diskussion på div. formkanaler ett tag och förbryllat en hel del …

Är pengarna slut?
Har en praktikant fått fria händer?

Vill man skapa uppmärksamhet?
Vad är syftet?

Känner efter själv;

Min personliga analys är att det känns inte som en genomtänkt strategi för att få uppmärksamhet. De enda som reagerar är vi formnördar. Besökarna tar nog mest till sig undermedvetet, där den underliggande signalen blir; “Är detta början till slutet!?” Kort och gott tror jag att man bara vill vara annorlunda och sticka ut. Om detta är rätt väg att gå? Mitt svar är helt klart NEJ. Tycker det är på gränsen till pinsamt.

Jag skulle aldrig presentera detta visuella grepp. Mitt fokus är, och kommer alltid att vara, klientens bästa och utveckling. Visst ett steg tillbaka kan vara en strategi för att ta två framåt nästa gång. Men att ta 8-bitarssteg tillbaka till 80-talet känns bara skadligt för varumärket Bråvalla Festivalen. Beklagar. Kanske hade jag resonerat annorlunda om det var gjort på ett mer kult 80-talsmanérvis. Och att det är en elektronisk festival. Men nu är det inte det.

Jag älskar att festivalen finns i min stad men jag blir nästan förbannad när man behandlar ett varumärke så respektlöst. Jag tyckte hela festivalen var på god väg att hitta sitt uttryck. Och så detta.

Är syftet att skapa reaktioner. Då har de lyckats. Varsågod, här är min.
Men som sagt, det är mest vi formgivare som reagerar, medan besökarna sakta kommer avta utan att riktigt veta varför.

Varumärkesbyggande är psykologi. Där de bästa varumärken lyckas smyga precis under radarn och man bara älskar dem utan att riktigt veta varför. De som flyger för lågt, sätter bara i gång larm.

Kudos till Way out West

En festival som däremot har utvecklats, sticker ut och bara stärker sitt varumärke är Way out West.

Om jag måste hitta något negativt, vilket kan vara nyttigt i det perfekta, då skulle jag nog säga att; Looken känns en aningen för “glättad” för att vara en festival. Nu har jag inte besökt den så det kanske är helt rätt. Men när jag ser det så gillar jag det. Känns fräscht, bubblande och spännande.

:Peter

 

P.S. 
För övrigt är jag fortfarande lite stolt över att jag fotade Årets Festivalbild 2014 (enl. NT) … jag tycker den känslan är ett betydligt mer spännande spår att ta; Du, jag, kärlek på en landningsbana och redo att lyfta med musiken …

 

written by Peter

I Create. Therefore I am.

Comments
 • Cecilia Jun 29, 2017 Reply

  Håller med! Det ser förfärligt ut. Grilliga färger har aldrig varit min grej. Men det syns ju, om man nu ska försöka hitta en positiv sak. Jag blir lite orolig av explosionen i loggan. Hur såldes den in, undrar jag? Staplarna kanske ska föreställa equalizer-staplar, men det andra?

  • :Peter Jun 29, 2017 Reply

   Ja, eller hur, Cecilia!
   Hur gick införsäljningen/pitchen till undrar jag också!? Hela den grafiska profilen är förvirrande. De med så mycket muskler och erfarenhet i ryggen borde verkligen kunna ta det till nya höjder! Det här är ju landets största festival ska det inte kännas så?

   Har man ens gjort en analys? *tvivlar på det*

   Logotypen känns lite ljudstapligt, ja. Det övriga känns som en “ljudvågsboom” och att stället är “on fire”. Tanken är mer god än hantverket, även här.

 • Sami Jun 29, 2017 Reply

  Det gör ju nästan ont i ögonen att titta på årets Bråvalla-affischer

  • :Peter Jun 29, 2017 Reply

   Ja, verkligen! Ingen kult dataspelsgrafik där inte! Inte ens typsnittet hade en gnutta charm i sig …

 • Annukka Ojala Jun 29, 2017 Reply

  Jag håller med Peter.. hidiöst fult och snudd på pinsamt. Festivalen förtjänar bättre. Mycket bättre.

  • :Peter Jun 29, 2017 Reply

   Mmmmärkligt. Blir intressant att se nästa års approach! ?
   Älskar ordvalet “hidiöst”! *används alldeles för sällan* ?

 • Martin Skoglöv Jun 29, 2017 Reply

  Kan det inte vara ett försök att difrentisers sig från resten?
  Att sticka ut ur bruset och visa på att man skiter i förpackningen, glamour.

  En festival svett, smuts och lera (lite arbetarklass) det är min spontana tanke när jag ser dom brevid varandra!

  Lite willys, bra saker utan lyxförpackning i lite tråkiga lokaler, men varan är fortfarande det samma, bara lite billigare?

  • :Peter Jun 29, 2017 Reply

   Jättebra analys/tankar Martin! Har själv tänkt samma sak. Men det är så taffligt gjort att man bara blir fundersam. T o m Willys paketering känns seriösare än detta.

   En festival ska vara långt i från glamour det bara går. Det var lite det jag kände att kanske Way Out West var lite för nära.

   Tack för dina tankar. Bra där.

 • Leid Sjödin Jun 29, 2017 Reply

  På håll skulle jag nog ta affischerna för. Något lokalt sossemöte eller liknande

  • :Peter Jun 29, 2017 Reply

   Så kan man också se det. Då får jag nästan lite mer kommunistiska vibbar. Propaganda.

  • :Peter Jun 29, 2017 Reply

   Det är kanske det dem är ute efter! Propagandakänslan. *hmmm*

Make my day – with a comment!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.